Двудневна екскурзия до старите столици на България Плиска, Мадара, Шумен и Велики Преслав

2 Дни

ОписаДвудневна екскурзия до старите столици на България Плиска, Мадара, Шумен и Велики Преславние

Двудневна екскурзия до старите столици на България Плиска, Мадара, Шумен и Велики Преслав
Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Маршрут: Сопот/Карлово – Плиска – Мадара – Шумен – Велики Преслав – Карлово/Сопот
Дати: 27.04.2024 г.
Цена: 200 лв.

Trip Facts

 • автобус
 • 27.04.2024 г.

Маршрут

Ден 1:
Ден 1

Отпътуване от Сопот в 06:00 ч. към историко–археологическия резерват Плиска – част от Стоте национални туристически обекта. В периода от основаването на Българската държава от хан Аспарух през 681 г. до 893 г. Плиска е не само столица, но и един от най-големите богати градове в Европа и света. Градът впечатлява по онова време с архитектурата си.
Посещение на двора на кирилицата в град Плиска. Дворът на кирилицата напомня за царственото място, където най-значимите исторически личности определят с кирилското слово духовния път на много националности и култури. Всеки посетител тук усеща духа на миналото, неговото величие и се изпълва с гордост, че познавайки кирилските букви, той е част от културното наследство, създадено на това свещено място. Дворът на кирилицата е мястото, където кирилските букви се завръщат у дома, след като са дарили светлина и познание на една значителна част от човечеството.
Отпътуване за местността Мадара и разглеждане на уникалния скален барелеф „Мадарски конник”, включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Скалният релеф, който се счита за най-старият по рода си в Европа, представлява триумфиращ владетел – символ на мощта на Първата Българска държава.
Отпътуване за Шумен. Настаняване в хотел в Шумен. Нощувка.

Ден 2:
Ден 2

Закуска.
Разглеждане на Шуменската крепост, разположена в Шуменското плато над града. През вековете е била владение на траки, римляни, византийци и българи. Разкопките показват, че мястото е било обитавано още през XII в. пр. Хр. от траките, а по време на Първата Българска държава крепостта вече играе важна историческа роля заради близостта си до Плиска и Преслав. Днес е историко- археологически резерват и един от 100-те национални туристически обекта.
Разглеждане на монумент “Създатели на българската държава“, извисяващ се в най-високата част на Шуменското плато, издигнат по случай 1300-годишнината от създаването на Българската държава. Паметникът пресъздава основни моменти в нашата история между VII и X в. Мащабни скулптурни композиции и мозаечни пана разказват за най-значителните моменти от ранната ни история.
Отпътуване за Велики Преслав – обявен за столица на Българската държава от цар Симеон I през 893 г. Посещение на археологическия музей и след това историко – археологическия резерват, който съхранява реставрирани и консервирани части и предмети от средновековния български град – Царската резиденция, Златната базилика, Южната порта и Патриаршията.
Отпътуване за Сопот.

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел в Шумен
 • Посещение на Плиска
 • Посещение на Мадара
 • Посещение на Шуменската крепост
 • Посещение на монумента “Създатели на българската държава”
 • Посещение на Велики Преслав
 • Медицинска застраховка
 • Представител на фирмата

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер
 • Входни такси
From Цена: 200лв.
/ на човек